5 Ocak Dosyası

5 Ocak Kutlama Programı

 

……….. ANADOLU LİSESİ

5 OCAK ADANA’NIN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN ..... YIL DÖNÜMÜ KUTLAMA PROGRAMI

TARİH:07/01/20…

SAAT: 09.30

YER: ………… ANADOLU LİSESİ BAHÇESİ

ANMA PROGRAMI

1-          SAYGI DURUŞU VE İSTİKLAL MARŞI

2-          GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİNİ BELİRTEN KONUŞMA

3-          5 OCAK GÜNÜNÜN TARİHİMİZDE YERİ VE ÖNEMİ KONULU KONUŞMA

4-          5 OCAK ADANA’NIN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞU KONULU ŞİİRLERİN OKUNMASI

5-          KAPANIŞ

Ekler: İlgili konuşma metinleri 2 adet

       Şiir ve kompozisyonlar 3 adet

…/…/20…

Uygundur

…………………….

Okul Müdürü

5 OCAK ADANA’NIN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN …. YIL DÖNÜMÜ KUTLAMA PROGRAMI

 GEÇTİĞİMİZ 5 OCAK  GÜNÜ

 

Çukurova’nın baharıdır.

5 OCAK  ;

Adana’da  bayrağımızın göklere çekildiği gündür.

5 OCAK  ;

Vatan aşkıyla kalplerin attığı gündür.

Sayın okul müdürüm, değerli öğretmenlerim ve sevgili arkadaşlarım, Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümü münasebetiyle hazırladığımız programını  açıyorum,  arz ederim.

Şimdi sizleri Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları ile bu topraklar için kanlarını dökmüş, canlarını vermiş şehit ve gazilerimiz için bir dakikalık saygı duruşuna, saygı duruşunu takiben de İstiklal marşını okumaya davet ediyorum.     /(Marş Bitince)   Teşekkür ederim.

5 Ocak gibi şanlı tarihimizde nice günler vardır. Adana’nın kurtuluş mücadelesinin nihayetinde özgürlüğe dönüştüğü gündür 5 Ocak

Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapmak üzere ……………… ……………… …………………… …………… buraya davet ediyorum. / arkadaşımıza  teşekkür ediyoruz.

Bu kutlu günü anmak kurtuluş için canını feda etmiş nice isimsiz kahramanı hatırlamak bir gün değil her gün vazifemiz olmalıdır.

Çukurova’mızın Kurtuluş hikayesini anlatmak üzere ………………… ………… ……………… …………………. buraya davet ediyorum. / arkadaşımıza  teşekkür ediyoruz.

5 ocak vatan aşkının, millet sevgisinin, kardeşliğin coştuğu gündür.

Bu gün Arif Nihat Asya’nın “Bayrak” şiirini yazdığı gündür.

işte bu coşkunun ifadesi olan şiirlerden birini okumak üzere  …………………… …………………….  buraya davet ediyorum. / arkadaşımıza  teşekkür ediyoruz.

Kurtuluş Savaşından Cumhuriyetin kuruluşuna kadar süreçte mücadele ve çağdaşlaşmanın ilk filizlendiği kenttir Adana

Yaşamaz ölümü göze almayan,

Zafer, gözünü yummadan / koşana gider.

“ZEFER TÜRKÜSÜ” isimli şiiri okumak üzere …………………… ………………….. buraya davet ediyorum. / arkadaşımıza  teşekkür ediyoruz.

En içten, en samimi duygularla  kurtuluş gününümüzü kutluyor, bize bu günleri hazırlayan şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi saygıyla anıyorum.

Programımız burada sona ermiştir. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.

 

Günün Anlam Önemi

 

Katilimizden Özür Dilemek

Bundan tam 91 yıl önce al bayrağımıza kanının rengini veren, hakkı ödenemez vatan evlatlarının ortaya koyduğu, kutsal mücadele sonucu bugün bu kahramanların torunları olan bizler, rahat ve huzurluyuz. 5 Ocak gününü Milli Mücadele ve Kurtuluş Hareketini büyük bir gururla anmaktayız.

Ulu Önder Atatürk, "Bende Kurtuluş Savaşı’nın ilk duygusal girişimi bu memlekette, bu güzel Adana`da ortaya çıkmıştır." diyerek Adana`nın kurtuluş mücadelesinde bir dönüm noktası olduğunu dosta düşmana ilan etmiştir"

5 Ocak öncesinde Adana’da büyük bir vahşet yaşanmış birçok masum insan Fransızlar ve Ermenilerce katledilmiştir:

Bu vahşeti doğrulayan en önemli kişilerden biri ise Saimbeyli’nin o dönemdeki adı ile Haçın kazası’nın Ermeni Kaymakamı Çaylan Karabet’tir. Çaylan Karabet anılarında o dönemi şöyle anlatmaktadır:

“ Kaymakamlığa başladığım günden beri bütün Ermenileri karşımda buldum. İlk zamanlarda polis komiseri Hayık Efendi beni biraz dinledi, emirlerime boyun eğdi. Sonradan öbürlerinin kışkırtmasıyla o da beni yalnız bıraktı. Ermeni Jandarma Kumandanı Üsteğmen Bedros, sıradan bir eşkıya olan Gizik Duran’ın evini yaktı. Duran da eşkıyalığı bırakarak milliyetçi bir Türk olarak karşımıza dikildi. Bu gerekir miydi?Bu çirkin işlere bir türlü engel olamadım. Güvenliği sağlamak için Fransızlardan yardım istedim. Hiç cevap alamadım. Bu çirkin durum bütün korkunçluğu ile hatta şehirdeki Müslümanların en iğrenç biçimde öldürülmeleriyle sonuna dek sürdü.”

Değerli Arkadaşlar,

Bu satırları yazan Ermeni bir Kaymakamdır. Şimdi bütün bunları unutup Ermeniler’e soykırım yaptığımızı ilan edenler bugünlerde bir özür dileme kampanyası başlattılar. Biz niçin ve kimden özür dileyeceğiz. Hamile kadınlarımızın karnını deştikleri için Ermenilerden özür mü dileyeceğiz.

Hayır değerli arkadaşlar, özür dilemesi gereken biz değiliz. Dün Ülkemizde, bugün Gazze’de vahşeti yaşatanlar, bütün insanlıktan özür dilemelidir.

Değerli Arkadaşlar;

Bugün Adana’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 91.yıldönümünde bu topraklar için fedakarlık gösteren Tekelioğlu Sinan, Kara Afat, Selahattin Adil, Manisalı Ali, Osman Çamurdan, İbo Osman, Hacı Ağa, Şehit Ökkeşoğlu Efe, Emin Ağa, Kılavuz Hatice, Tayyar Rahime, Kara Fatma (Adile Onbaşı) gibi daha nice kahramanları rahmetle ve minnetle anıyor, önlerinde saygıyla eğiliyorum.

 

 

Tarihi Bilgi 2

5 Ocak Tarihi

Değerli Arkadaşlar

Bilindiği üzere 5 Ocak 2013 Adana’nın düşman işgalinden kurtuluş günüdür; Tüm Adanalıların bu güzel gününü kutluyor; ve Adana’nın yakın tarihçesi ile; Adana’nın kurtuluşu hakkında bilgilerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz…

Arkadaşlar!

Birinci Dünya Savaşı ortalarında, Fransız’lar ile İngiliz’ler arasında bir anlaşmaya varılmıştır. İngiliz’ler, Fransız’lara, Kilikya’yı; ve Adana; ve çevresindeki pamuk tarlalarını bırakmaya söz vermiştirler… Bu anlaşma sonrasında İngilizler, tarihler 20 Kasım 1919′u gösterirken, Çukurova’yı Fransız’lara teslim etmişlerdir. Ve Fransız’lar, Adana halkına çok ağır işkenceler; ve eziyetlerde bulunmuşlardır. Adana’nın Fransız’ların elinde iken yaşadığı zor günlere kısaca bakmak istersek: Ermeni’ler Adana’ya gelmiş; ve, Fransız sömürgesine göre, gerçekleştirilen bir yönetim sistemi ile, buldukları iki yalancı şahit ile, Adanalı halkın sahip olduğu ev, arsa; ya da arazileri ele geçirme hakkına sahip oluyorlardı. Bu durumda, Adana halkı, kendilerinden istenen şeyi yapmak zorundaydı; aksi halde, Fransız yönetimi tarafından kurşuna dizilerek öldürülüyorlardı. Sadece öldürülmekle de kalmayan Adanalılar, kazanların içerisinde; ve fırınlarda yakılıyorlardı… Adanalılar, sadece bununla kalmayan farklı işkencelere de kurban oluyorlardı: gece karanlıklarında yakalanan Adanalılar öldürülüyor; ve cesetleri orta yerde bırakılıyordu. Dükkan sahiplerinin dükkanları basılıyor; ev sahipleri, evlerinde süngülenerek öldürülüyorlardı…

Mustafa Kemal Atatürk, Adana halkına yapılan bu işkenceye göz yummamış; Fransız sömürgesini protesto etmiş; bununla da kalmayarak Sivas’ta Milli mücadele teşkilatlanmasını oluşturmuştur. Fuat Cebesoy’un geliştirdiği savaş stratejisinin uygulanmasına da yine Sivas’ta karar verilmiştir…

Arkadaşlar!

Tüm bu yaşanan olumsuzluklar; ve mücadelelerin sonrasında, Ankara Anlaşması imzalanarak, Fransızların Adana; ve Kilikya’yı terk etmeleri karara bağlanmıştır. 20 Aralık'ta Adana şehri teslim alınsa da şehrin Fransızlarca tamamen terkini baz alarak 5 Ocak Adana'nın kurtuluş tarihi olarak kabul edilmiştir. Bundan dolayı, 5 Ocak 1922 tarihi,  Adana’nın kurtuluşu olarak 1922 senesinden bu yana, Adana halkı tarafından büyük bir coşku ile kutlanmaktadır…

 

ŞİİRLER

 

Adana 5 Ocak Kurtuluş Şiiri

 

Bin Dokuz Yüz On Sekizde

Düşman sardı ovamızı,

Egemenlik kurmak için

Yaktı, yıktı yuvamızı.

Biz mert Çukurovalılar,

Katlanmadık bu zulmete;

Kenetlendik bir çığ gibi

Saldırdık hep çete çete.

Bine, birle karşı koyduk,

Kadın - erkek bir imanla;

Düşmanları yurttan kovduk

Türk'e yakışan bir şanla.

Zafer buketleri sunduk,

Ata'mıza taa derinden;

Altın tarihler yarattık

Toroslar'ın eteğinden.

Artık düşman hükmedemez,

Bize, öz toprağımızda;

Ebedî hür kalacağız

Şanlı Çukurovamızda...

                          Naim Yalnız

 

ZEFER TÜRKÜSÜ

 

Yaşamaz ölümü göze almayan,

Zafer, gözünü yummadan / koşana gider.

Bayrağa kanının / alı çıkmayan,

Gözyaşı boşana boşana gider.

Kazanmak istersen sen de zaferi,

Gürleyen sesinle doldur gökleri,

Zafer dedikleri kahraman peri,

Susandan kaçar da coşana gider.

Bu yolda herkes bir;   ey delikanlı,

Diriler şerefli,  ölüler şanlı.

Yurt için dövüşen,  başı dumanlı,

Her zaman bu şandan o şana gider.

 

 İlgili dosyayı indirmek için tıklayınız...